Онлайн зоомагазин Кучета Котки Акваристика Птици Малки животни Терариум Промоции
Разширено търсене

JBL SOLAR TROPIC ULTRA T5 луминисцентни лампи (пури)

Нал. Продукт Цена Брой
ДаТ 5 54 W46.61 лв.
ДаT5 24W37.14 лв.
ДаT5 54W47.71 лв.
ДаТ 5 28 W39.33 лв.
ДаТ 5 35 W41.49 лв.
ДаТ 5 45 W43.17 лв.

* Всички цени са с включен данък добавена стойност (ДДС).
Напиши отзив
Продуктът още не е оценен

JBL SOLAR TROPIC ULTRA T5 луминисцентни лампи (пури)

Предлагани възможности:

 • 24W, 438mm
 • 28W, 590mm
 • 35W,742mm
 • 45W, 895mm
 • 54W, 1047mm
 • 54W, 1200mm

Основни предимства:

 • Висок интензитет в червената и синята област, подходящза за подсилване на цветовете на рибите и водните растения.
 • Подсилва растежа на водните растения и увеличава фото-биологичните процеси, като стимулира синтеза на хлорофил.

Защо пълен спектър?
Водните растения и корали от плитките рифове са адаптирани към слънчевата светлина. В естествената среда, водните растения се срещат само в осветени места, чиста вода и относително малки дълбочини (до 3 метра). Всички видими области от светлината преминават почти еднакво през водата до дълбочини от 6 метра. JBL Solar лампите с изключение на (JBL SOLAR MarinBlue), имат това преимущество да излъчват светлина със пълен спектър. Задълбочено разглеждане на спектъра показва, че по цялата дължина на видимия спектър няма области на "пропадане" до 0 между пиковете.

JBL Solar Tropic - стандартна лампа за осветяване за растителни аквариуми. Спектър и цветна температура от 4000K, идеално отговаря на изискванията на водните растения. Цветна температура около 4000К отговаря приблизително на слънчево осветяване около 10:00 сутрин. Създава идеални условия за фотосинтеза, чрез пълен спектър, симулиращ слънчевата светлина и силно подтискащ развитието на алгите! Най-добро цвето-репродуциране благодарение на 1A colour reproduction index (много добър). Показва и създава брилянтните естествени цветове на растенията и рибите. Подходяща за комбиниране с JBL SOLAR Natur или JBL SOLAR Color. Диаметър: 26 mm, с 10% по-ниска консумирана енергия и 10% по-силно осветяване в сравнение с 38mm лампи. Живот на лампата: около 10 000 часа. Може да се използва във всички стандартни аквариумни капаци за този размер и тип.

Продължителност на "аквариумният ден" или продължителност на осветената част.
Продължителност от 12 часа се приема за най-подходящата за повечето тропически растения и рибки. Трябва да се има впредвид, че някои видове имат специфични изисквания! Освен това трябва да се знае, че по-слабата осветеност на аквариума НЕ МОЖЕ да се компенсира с по-продължително осветяване! По време на "аквариумният ден" не трябва да се спира осветлението! Това стресира рибите и растенията.

Конфигурации с лампи.

 • В случай, че аквариумният капак е предназначен само за 1 лампа, изискванията на растенията е от първостепенно значение, т.е. най-добрият избор е JBL SOLAR Tropic.
 • За капаци с повече от една лампа, естествения цикъл на деня може да се симулира чрез светлина в двете отношения: интензитет и цветна температура. Т.е. стартиране на аквариумния ден с 1 от 2 или 1 от 3 включени лампи, и 2 часа по-късно включване на останалите лампи. Аналогично но в обратен ред е изключването на лампите.
  Най-високата цветна температура е по средата на деня и може да се симулира чрез комбиниране на JBL SOLAR Tropic и JBL SOLAR Natur, като JBL SOLAR Natur е лампата, която се включва със закъснение след JBL SOLAR Tropic (респ. изключва преди JBL SOLAR Tropic).
  Инсталирането на ланмпи с по-висока цветна температура най-отпред в близост до предната част на аквариума увеличава чувството за дълбочина.
  Поради горните причини, JBL НЕ ПРЕПОРЪЧВА използването на JBL SOLAR Color като единствен източник на светлина, А САМО В КОМБИНАЦИЯ с JBL SOLAR Tropic или JBL SOLAR Natur.

Живот на лампата
Независимо че всички лампи JBL SOLAR имат живот около 10 000 часа, JBL препоръчва замяната им на всеки 12 месеца. След 12 месеца светене интензитета на светене значително намалява, спектъра се променя. Навременната подмяната на лампите с нови предпазва от проблеми с необходимата адаптация на растенията!

JBL Solar Color Spectrum / JBL Солар Колор Спектър